CYPERSKÉ SLADKOSTI A DELIKATESY

26. júl 2016
in Category: Cestovateľko, Informácie o krajinách
0 23181 95

CYPERSKÉ SLADKOSTI A DELIKATESY

Aj maškrtné jazyčky si na ostrove Cyprus prídu na svoje. Medzi typické sladkosti, ktoré sa podávajú po hlavnom jedle, patrí sladké želé loukoumia s viac ako 100-ročnou tradíciou. Do foriem vysypaných práškovým cukrom sa naleje horúca zmes. Tá potom ochladne a stuhne, nakrája sa na kocky, posype cukrom a napokon ju zabalia do škatuliek s vyobrazením Afrodity.

Čistá hroznová šťava, mastix, vanilka, kukuričný škrob či ružová voda – to sú suroviny na výrobu sladkej tyčinky soutzoukos podávanej hlavne k alkoholu. K známym nesladkým pokrmom sa zaraďujú souvlaki – grilované mäso na ihle, dolmades – vínny list plnený ryžou a zapečený s omáčkou z vajec a citróna, haloumi – kozí syr so všestranným využitím v kuchyni alebo meze – sústavy postupne servírovaných 15 až 30 pokrmov.